Hoe ziet een dienst eruit?

Tja, en nu heeft u besloten om eens een kijkje in een kerkdienst te nemen. Wat kunt u verwachten? 

De dienst begint om 10 uur, maar vanaf half 10 staat de koffie of thee voor u klaar, dus kom gerust iets eerder en maak een praatje met de mensen die u tegenkomt.

Als u het kerkgebouw binnenloopt, zult u welkom worden geheten door gemeenteleden met een welkomstbutton opgespeld. Zij kunnen u meer vertellen en uw eventuele vragen beantwoorden.

Rond 10 uur loopt iedereen de kerkzaal binnen. Meestal zult u ook inleidende klanken horen van een muziekinstrument of er speelt een band. Verder zult u veel geroezemoes horen, want iedereen praat met elkaar. U kunt een plekje in één van de kerkbanken opzoeken en schroom zeker niet om naast iemand te gaan zitten en diegene aan te spreken. U bent meer dan welkom! 

We beginnen de dienst met het zingen van één of meer liederen, onze gastheer of gastvrouw heet iedereen welkom, doet soms enkele mededelingen, introduceert de predikant en de begeleidende musici en vraagt een zegen over de dienst. Verder wordt het thema van de dienst ingeleid, zingen we en wordt door een gemeentelid uit de Bijbel gelezen.

De predikant legt het Bijbelgedeelte uit (de preek noemen we dat).

Hierna zingen we weer en volgen dankgebed en collecte, waarna we de dienst met een lied afsluiten en we met Gods zegen de wereld in worden gezonden.

Daarmee is de dienst formeel afgelopen, maar er wordt nog vaak en veel nagepraat onder genot van weer iets te drinken. Als u iets uit de dienst niet begrepen hebt of vragen hebt schiet gerust iemand aan. Ook zijn er altijd een paar mensen (nazorgteam) die met u willen praten en/of bidden, schroom niet daarvan gebruik te maken!

Soms staat de dienst in het teken van iets speciaals. Bijvoorbeeld een doop, het avondmaal, belijdenis of jongeren. Op de beamers voor in de kerk kunt u precies zien wat er allemaal gebeurd en ook worden daar de liederen weergegeven.


Kijk trouwens niet raar op als iemand u tijdens de dienst iets te snoepen aanbiedt. Heel vaak zal dit pepermunt zijn. Dit is een gezinsgewoonte, we weten niet waar die ooit begonnen is, maar deze traditie zal zeker niet snel verdwijnen, dus geniet ervan!